آشنایی با معنی برخی از واژگان پرکاربرد در کلام استاد طاهرزاده
«آشنایی با معنی برخی از واژگان پرکاربرد در کلام استاد طاهرزاده»
با سلام خدمت استاد طاهرزاده: در سخنرانی های شما بعضا واژه های «سوبژه» و «اُبژه» «اگزیستانس» «دازاین» «هرمنوتیک» و... زیاد تکرار می شود. می شود لطف کنید توضیح مختصری درباره معنی این واژه ها بیان کنید؟
پاسخ استاد اصغر طاهرزاده:
با توجه به اینکه رفقا بعضاً همین سؤال را داشتند، عیناً جوابی که تهیه شده، خدمتتان ارسال میشود:
۱. اگزیستانس: حالت حضوری و وجودی که انسان خود را در جهان احساس نماید، وجهِ اگزیستانس اوست. مثل آنکه انسان خود را در حضور تاریخیِ انقلاب اسلامی احساس کند، نه آنکه به عنوان یک باور دینی در کنار انقلاب اسلامی باشد.
۲. اُبژه کردن یک چیز یعنی آن را به عنوان یک واقعیت در بیرون از ذهن مدّ نظر قراردادن. و سوبژه کردن یعنی آنکه موضوع را در ذهن مدّ نظر قرار دهیم. وحدت وجود حالتی است که انسان خود را در همهی هستی مییابد. بنابراین بحث سوبژه و ابژه دیگر در میان نیست، بلکه بودِ او عین حضور در خارج و عین یافتی است که به یک معنا در ذهن است، ولی دیگر همهی بودِ او آن موضوع را فهم میکند، نه آنکه در ذهن خود آن را مدّ نظر قرار دهد.
۳. متافیزیککردن یک موضوع یعنی آن را به صورت مفهومی درآوردن، به جای آنکه خود را با آن واقعیت یگانه کند.
۴. سکولاریسم، نگاهی است که انسان پدیدهها را صرفاً با نگاه مادی و غیر قدسی بنگرد.
۵. دازاین، نحوهی بودن انسان است در جهان به همان معنایی که اگزیستانس خود را مدّ نظر قرار دهد به جای آنکه خود را یک چیز و جهان را چیز دیگر بداند.
۶. بروکراتیک کردن یعنی موضوع را گرفتار نظام اداری قراردادن.
۷. رئالیسم یعنی به واقعیت موضوع نظر داشتن.
۸. هرمنوتیک، نگاهی است که انسان با نظر به هر متنی، سعی دارد روح تاریخی که آن متن یا آن فرد را فرا گرفته است، مدّ نظر قرار دهد هرچند ممکن است آن روح تاریخی تماماً در الفاظ نیاید ولی نگاه هرمنوتیکی سعی میکند روحی که منجر به آن حرکات و آن الفاظ شده است، مدّ نظر قرار دهد.
۹. پوزیتیویسم، نگاهِ حسّیگرا و تجربیگرا میباشد.