اربعین حسینی (جدیدترین کتاب استاد اصغر طاهرزاده)
باسمه تعالی
با نظر به اینکه رخداد اربعین در این تاریخ دارای اضلاع گوناگونی است که نظر به همهی اضلاعِ این پدیدار، موجب میشود که واقعیت آن رخ بنمایاند، موضوع اربعین را در این کتاب در سه ضلع مورد بررسی قرار دادهایم. به امید آنکه چشماندازی باشد در مقابل انسانهایی که متوجه حضور خاص خداوند در این تاریخ، مطابق ظرفیت این تاریخ میباشند.
1. بحث «معنای حماسهی میلیونی پیادهروی اربعین حسینی» متوجه نقش پیادهروی در زیارت امام حسین(ع) و تأکید ائمه (ع) بر این امر به عنوان یک حرکت سلوکی است، از آن جهت که بنا بر روایات مربوط به این امر، زائر به انسان مصلحی تبدیل میشود که عزم تغییر تاریخ خود را در خود مییابد.
2. در بحث «اربعین؛ سنتی در حال شکوفایی» ذهنها متوجه فرهنگ اربعینی است، از آن جهت که ای انسانها! متوجه باشید حرکتهای توحیدی هرگز در مسیر خود به بنبست نمیرسد و عقیم نمیگردد حتی اگر همهی عاملان آن حرکت یکجا شهید شوند و این آموزهای است بسیار مهم برای انسانهای موحدی که بنای نظامسازی دارند.
3. در بحث «اربعین؛ امکان حضور در تاریخی دیگر» همهی تلاش بنده این بوده است تا معنای «حضور تاریخی» تبیین شود و خواننده متوجه باشد با چه احساسی باید حضور تاریخی خود را در رخدادی که ظهور کرده است دریابد که البته این مشکلترین قسمت بحث است از آن جهت که باید ماورای عقل مدرن به موضوعی نظر کند که فعلاً در حال تولد است و خود را در طی یک فرایند مینمایاند و از درون جان آدمیان سر برمیآورد و در قول و فعلشان سریان مییابد.
بدون درک زمانه، هیچ قدمی به سوی آیندهی خود نمیتوان برداشت و رخداد اربعین در این تاریخ، زمانی است که میتوانیم با قرارگرفتن در آن، سرنوشت خود را از بند غرب آزاد کنیم و تاریخ پایانیافتگی غرب را نشان دهیم که این همان تاریخِ سستشدن عهد انسان با سکولاریته و اقامهی رابطهی انسان با خداست.
با این اربعین تعرّض انسان به اومانیسم و تقلیل گوهر آدمی، شروع شده است و چیزی در انسانِ این تاریخ رخ داده و بر هستی او حاکم گردیده که دیگر نمیتواند در تاریخی زندگی کند که قوام آن را اومانیسم شکل داده است.
ما همانطور که در سنن الهی قرار داریم، اگر از حضور خود در آن سنن آگاه شویم راهِ آینده نسبت به آن سنن در مقابل ما گشوده میشود. به همین معنا ما در تاریخی هستیم که اربعین به صورتی خاص ظهور کرده که اگر از حضور خود در این رخداد آگاه شویم، راهِ آیندهی تاریخ ما در مقابل ما گشوده خواهد شد و دیگر در توهّمات بشرِ غربزده قدم نخواهیم زد. این پیامی است که در مصاحبه آخر کتاب مدّ نظر خوانندگان گرامی قرار خواهد گرفته است.
«اصغر طاهرزاده»