سنن و آداب پیامبر اکرم (ص) در امر نظافت
«سنن و آداب پیامبر اکرم (ص) در امر نظافت»
رسول خدا (صلى الله علیه و آله) همیشه موى خود را شانه می زد و اغلب با آب شانه مى کرد و مى فرمود: آب براى خوشبو کردن مومن کافى است.
رسول خدا (صلى الله علیه و آله) فرمود: مجوس ریش خود را تراشیده و سبیل خود را کلفت مى کنند و ما سبیل خود را کوتاه کرده و ریش خود را وامى گذاریم. (۲)
امام صادق (ع) فرمود: یکى از سنت ها گرفتن ناخنها است. (۳)
و در فقیه مى گوید: روایت شده که یکى از سنت ها، دفن کردن مو و ناخن و خون است.
حضرت ابى جعفر (ع) فرمود: رسول خدا (صلى الله علیه و آله) همواره خضاب می کرد و هم اکنون موى خضاب شده آنجناب در خانه ما هست.
رسول خدا (صلى الله علیه و آله) همواره روغن بخود مى مالید و هر کس که بدن شریفش را روغن مالى می کرد تا حدود زیر جامه را مى مالید و مابقى را خود آن جناب به دست خود انجام می داد. (۴)
حضرت على (علیه السلام) فرموده: ازاله موى زیر بغل بوى بد را از انسان زایل مى سازد، علاوه بر اینکه هم پاکیزگى است و هم از سنت هائى است که رسول خدا (صلى الله علیه و آله) به آن امر فرموده. (۵)
براى رسول خدا (صلى الله علیه و آله) سرمه دانى بود که هر شب با آن سرمه بچشم مى کشید، و سرمه اش سرمه سنگ بود. (۶)
امام صادق (علیه السلام) فرمود: از سنن مرسلین یکى مسواک کردن دندانها است. (۷)
حضرت على (علیه السلام) خود فرمود: و مسواک کردن باعث رضاى خدا و از سنت پیغمبر (صلى الله علیه و آله) و مایه خوشبوئى و پاکیزگى دهان است. (۸)
امام صادق (علیه السلام ) فرمود: چهار چیز از اخلاق انبیاء است : ۱. عطر زدن ۲. با تیغ ازاله مو کردن ۳. نوره کشیدن ۴. زیاد با زنان همخوابگى کردن.
امام صادق (علیه السلام) نقل کرده که فرمود: براى رسول خدا (صلى الله علیه وآله) مشکدانى بود که بعد از هر وضوئى آن را با دست تر مى گرفت و در نتیجه هر وقت که از خانه به بیرون تشریف مى آورد از بوى خوشش شناخته مى شد که رسول الله (صلى الله علیه و آله) است. (۹)
هیچ عطرى عرضه به آن جناب نمى شد مگر آنکه خود را با آن خوشبو مى کرد و مى فرمود: بوى خوشى دارد و حملش آسان است، و اگر هم خود را با آن خوشبو نمى کرد سر انگشت خود را به آن گذاشته و از آن مى چشید. (۱۰)
رسول خدا (صلى الله علیه و آله) با عود قمارى خود را بخور می داد.
مشک را بهترین و محبوبترین عطرها مى دانست.
امام صادق (علیه السلام) روایت کرده که فرمود: رسول خدا (صلى الله علیه و آله) بیش از آن مقدارى که براى خوراک خرج مى کرد براى عطر پول مى داد. (۱۱)
امیرالمؤ منین (علیه السلام) فرموده: عطر به شارب زدن از اخلاق انبیاء و احترام به کرام الکاتبین است.
امام صادق (علیه السلام) مى فرمود: بر هر بالغى لازم است که در هر جمعه شارب و ناخن خود را چیده و مقدارى عطر استعمال کند، رسول خدا (صلى الله علیه و آله) وقتى جمعه مى شد و عطر همراه خود نداشت ناچار مى فرمود تا چارقد بعضى از زوجاتش را مى آوردند، آن جناب آن را با آب تر مى کرد و بروى خود مى کشید تا باین وسیله از بوى خوش آن چارقد، خود را معطر سازد.
امام صادق (علیه السلام) نقل کرده که فرمود: اگر در روز عید فطر براى رسول خدا (صلى الله علیه و آله ) عطر مى آوردند اول به زنان خود مى داد. (۱۲)
رسول خدا (صلى الله علیه و آله) به انواع روغن ها خود را روغن مالى مى فرمود، و نیز فرمود: آن جناب بیشتر با روغن بنفشه روغن مالى مى فرمود، و مى گفت، این روغن بهترین روغن است. (۱۳)
«تفسیر المیزان علامه طباطبایی / جلد ششم / بحث روایی انتهای سوره مائده»
***********************************************************************
۱) کتاب مکارم الاخلاق
۲) کتاب من لا یحضره الفقیه
۳) کتاب کافی
۴) کتاب مکارم الاخلاق
۵) کتاب فقیه
۶) کتاب مکارم الاخلاق
۷) کتاب کافی
۸) کتاب فقیه
۹) کتاب کافی
۱۰) کتاب مکارم الاخلاق
۱۱) کتاب کافی
۱۲) کتاب فقیه
۱۳) مکارم الاخلاق